Noutati, evenimente

[25 mai 2009] A doua vizita de studiu in Norvegia intreprinsa de specialistii Muzeului ASTRA


O echipa compusa din 2 restauratori lemn policrom, 1 restaurator textile, 1 restaurator pictura, 1 conservator monumente, 1 conservator obiecte si 1 asistent proiect de la Muzeul Astra, au efectuat o deplasare in Norvegia in interes de studiu si schimb de practici in domeniul restaurarii si conservarii, in cadrul proiectului Conservarea si restaurarea patrimoniului etnografic din Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului, in perioada 18 – 23 mai 2010.

Specialistii Muzeului ASTRA in restaurare pictura, ceramica, textile si lemn au invatat din practicile avansate de conservare din Norvegia vizitand laboratoarele specializate ale Museum of Cultural History - Oslo, Norsk Folkemuseum - Oslo, Maihaugen Museum - Lillehammer, Lands Museum - Dokka, unde au avut sansa sa dezbata subiecte de interes comun cu profesionistii locali.

 

Echipa si-a imbunatatit bagajul de cunostinte si la intoarcerea in tara a adus propuneri de optimizari in materie de proceduri generale cu privire la obiectele de patrimoniu, la tehnicile de tratament si de interventie asupra obiectelor, dar si cu privire la materialele testate pentru interventiile asupra obiectelor de patrimoniu, instrumentelor si aparaturii utilizate cu succes in astfel de operatiuni. S-a realizat o comparatie intre procedurile aplicate in laboratoarele ASTRA si procedurile observate in Norvegia, rezultatul pozitiv al deplasarii de studiu fiind evidentiat de rezultatul evaluarii progresului inregistrat de membrii echipei prin prisma propunerilor de imbunatatire aduse tehnicilor folosite de ASTRA. Cu atat mai mult, toti colegii care lucreaza in laboratoare au putut beneficia de pe urma acestui schimb de experienta prin diseminarea ulterioara a cunostintelor pe care membrii echipei le-au dobandit in deplasare, prin sustinerea unor rapoart e ale deplasarii.

 

Acest program presupune atat un schimb de experienta intre laboratoarele din cele doua tari cu scopul de a avantaja ambele parti cat si activitati aditionale la proiect care vor putea fi realizate luandu-se in considerare contactele profesionale formate in deplasare.

 

 

 

[7 iulie 2010] O noua vizita de studiu la muzeele din aer liber din Norvegia

[25 mai 2010] A doua vizita de studiu in Norvegia intreprinsa de specialistii Muzeului ASTRA

[17 mai 2010] Primul vernisaj al unui monument reconstruit in cadrul proiectului

[19 aprilie 2010] Vizita de monitorizare a evolutiei proiectului

[31 martie 2010] Retrospectiva primului an de implementare a proiectului cu finantare prin MFSEE

[15 martie 2010] Achizitie publica pentru dotarile de specialitate ale Centrului

[26 februarie 2010] In perioada 15 – 21 februarie, o delegatie a CNM ASTRA a intreprins o vizita de studiu la muzee din Norvegia.

[1 februarie 2010] Cele patru monumente etnografice a caror reconstructie a inceput in primul an al derularii proiectului se apropie de finalizare.

[10 sept 2009] CNM ASTRA si CJ Sibiu au placerea sa va invite sa participati vineri, 11 septembrie, la orele 13:00, la Centrul Cultural Habitus (Piaţa Mică nr. 4, subsol Biserica Romano - Catolică) la prezentarea oficială a proiectului

[1 sept. 2009] A început construcţia Centrului ASTRA pentru patrimoniu

[9 iulie 2009] Licitatie pentru construirea Centrului ASTRA pentru patrimoniu