Noutati, evenimente

Vizita de studiu la muzee din Norvegia

In perioada 15 – 21 februarie, o delegatie a CNM ASTRA a intreprins o vizita de studiu la muzee din Norvegia.  Punctul de focus al schimbului de experienta nu a vizat partea de valorificare a patrimoniului ci optimizarea listei de dotari a Centrului ASTRA pentru Patrimoniu, aflat in constructie in Muzeul in aer liber. Pe parcursul a patru zile, reprezentantii ASTREI au participat atat la tururi ghidate cat si la intalniri cu angajatii si cu membrii din conducerea unui numar de sase muzee din Norvegia, prin intermediul carora s-a realizat un schimb important de informatii si know-how.
Itinerariul a cuprins Centrul Muzeal din Hordaland / MiH, Muzeul Universitatii din Bergen, Muzeul de Istorie Culturala din Oslo, Norsk Folkemuseum din Oslo, Muzeul in aer liber Maihaugen din Lillehammer incluzand NHU/Norwegian Crafts Development, Muzeul Consolidat din Sandefjord MuVE/Komma.
Astfel, s-au vizitat depozitele de patrimoniu si laboratoarele de conservare si restaurare unde au fost prezentate echipamentele ce faciliteaza implementarea celor mai moderne tehnici si metodele de tratare si conservare activa si preventiva a obiectelor din colectii, sistemele de digitizate pentru documentare, arhivare si  inventariere a patrimoniului, aparatele de investigatii cu raze X,  studiourile fotografice, piesele de mobilier adecvate tipului de activitate desfasurata si diferite alte tipuri de mobilier pentru depozitare a caror utilitate este specifica fiecarui tip de material (textile, pictura, ceramica etc).
Acesta vizita se anunta a fi doar un prim demers atat in ceea ce priveste dotarea viitoarelor laboratoare si depozite ale Centrului ASTRA de la Sibiu cat si in privinta insusirii de cunostinte si bune practici din domeniu. Vor urma si alte vizite de aprofundare a cunostintelor si de consolidare a relatiilor bilaterale, pe parcursul anului 2010, ce vor include si Randesfjord Lands Museum din regiunea Dokka, Sverresborg Trondelag Folk Museum din Trondheim si Roros world heritage site.

[7 iulie 2010] O noua vizita de studiu la muzeele din aer liber din Norvegia

[25 mai 2010] A doua vizita de studiu in Norvegia intreprinsa de specialistii Muzeului ASTRA

[17 mai 2010] Primul vernisaj al unui monument reconstruit in cadrul proiectului

[19 aprilie 2010] Vizita de monitorizare a evolutiei proiectului

[31 martie 2010] Retrospectiva primului an de implementare a proiectului cu finantare prin MFSEE

[15 martie 2010] Achizitie publica pentru dotarile de specialitate ale Centrului

[26 februarie 2010] In perioada 15 – 21 februarie, o delegatie a CNM ASTRA a intreprins o vizita de studiu la muzee din Norvegia.

[1 februarie 2010] Cele patru monumente etnografice a caror reconstructie a inceput in primul an al derularii proiectului se apropie de finalizare.

[10 sept 2009] CNM ASTRA si CJ Sibiu au placerea sa va invite sa participati vineri, 11 septembrie, la orele 13:00, la Centrul Cultural Habitus (Piaţa Mică nr. 4, subsol Biserica Romano - Catolică) la prezentarea oficială a proiectului

[1 sept. 2009] A început construcţia Centrului ASTRA pentru patrimoniu

[9 iulie 2009] Licitatie pentru construirea Centrului ASTRA pentru patrimoniu