Noutati, evenimente

Cele patru monumente etnografice a caror reconstructie a inceput in primul an al derularii proiectului se apropie de finalizare.

 

Gospodaria de miner marmurar din Alun, jud. Hunedoara a fost deja finalizata. In ceea ce priveste lucrarile la celelalte monumente acestea au reinceput imediat ce conditiile meteo au fost favorabile. Este vorba despre Gospodăria de pomicultor din Bălăneşti, Gorj, Casa de găitănar din Scheii Braşovului si despre Gospodăria de miner cioplitor în piatră din Cupşeni, judetul Maramureş a caror executie a fost realizata in medie in proportie de 75% si care a putut fi urmarita pe tot parcursul ei de catre vizitatorii muzeului in aer liber. Dupa amenajarea interioarelor cu instrumentarul tehnic aferent fiecare gospodarii putem preconiza ca inaugurarea acestora va putea fi realizata in toamna acestui an pe data de 14 septembrie, de Ziua Patrimoniului European.
Prin reconstructia acestor monumente in Muzeul in aer liber ne apropiem astazi de finalizarea unui proiect tematic ambitios care se afla la originea organizarii colectiilor si a expozitiei in aer liber din Dumbrava, a ceea ce alcatuieste in prezent patrimoniul Muzeului Civilizatiei Populare Traditionale din Romania. Prin acordul dat proiectului de catre Academia Romana au inceput lucrarile de transfer si reconstructie a monumentelor inca din anul 1963 ele continuand si in prezent. Proiectul tematic initial avea sa cuprinda un numar impresionant de monumente - 146  si  astfel se profila cel mai mare Muzeu in aer liber din Romania si unul dintre cele mai mari din Europa.
Daca initial a fost inclusa in proiect reconstructia celor patru monumente mai sus amintite, reconstructia altor sase monumente ar desarvarsi colectia de monumente de tehnica populara a Muzeului din Dumbrava Sibiului, a carui organizare pe grupe tematice reprezinta o particularitate care-l deosebeste de alte muzee etnografice in aer liber. Prin completarea fiecarui sector planul tematic inceput in 1963 isi va gasi forma integrala luandu-se startul intr-o noua era, cea a conservarii si restaurarii.

[7 iulie 2010] O noua vizita de studiu la muzeele din aer liber din Norvegia

[25 mai 2010] A doua vizita de studiu in Norvegia intreprinsa de specialistii Muzeului ASTRA

[17 mai 2010] Primul vernisaj al unui monument reconstruit in cadrul proiectului

[19 aprilie 2010] Vizita de monitorizare a evolutiei proiectului

[31 martie 2010] Retrospectiva primului an de implementare a proiectului cu finantare prin MFSEE

[15 martie 2010] Achizitie publica pentru dotarile de specialitate ale Centrului

[26 februarie 2010] In perioada 15 – 21 februarie, o delegatie a CNM ASTRA a intreprins o vizita de studiu la muzee din Norvegia.

[1 februarie 2010] Cele patru monumente etnografice a caror reconstructie a inceput in primul an al derularii proiectului se apropie de finalizare.

[10 sept 2009] CNM ASTRA si CJ Sibiu au placerea sa va invite sa participati vineri, 11 septembrie, la orele 13:00, la Centrul Cultural Habitus (Piaţa Mică nr. 4, subsol Biserica Romano - Catolică) la prezentarea oficială a proiectului

[1 sept. 2009] A început construcţia Centrului ASTRA pentru patrimoniu

[9 iulie 2009] Licitatie pentru construirea Centrului ASTRA pentru patrimoniu