Noutati, evenimente

Retrospectiva a primului an de implementare a proiectului cu finantare prin MFSEE

 

Muzeul ASTRA a realizat o retrospectiva a primului an de implementare a proiectului cu finantare prin MFSEE. In ceea ce priveste construirea Centrului ASTRA pentru Patrimoniu, structura exterioara se afla in stadiu de finalizare. Amenajarile interioarelor cu instalarea obiectelor sanitare, a retelei electrice si de comunicatii sunt in stadiu incipient. Sunt in curs de finalizare si propunerile pentru procedura de achizitie publica dotarilor diversificate pentru noul Centru, prevazuta a incepe in luna mai. Primul Raport Intermediar de proiect, cuprinzând activitatea din lunile mai – decembrie 2009 s-a transmis către Ministerul Finanţelor Publice, Oficiul de Plăţi şi Contractare Phare, in luna februarie.
Au fost finalizate 10 lucrări din cele 45 de obiecte de mobilier pictat din colecţia Muzeului în aer liber şi s-a procedat la întocmirea documentaţiilor de restaurare pentru următorul lot de lăzi pentru care se vor începe lucrările de restaurare.
Un monument din cele sase cuprinse in planul tematic al Muzeului pentru reconstructie a fost  receptionat iar alte trei monumente se afla in prag de finalizare. Fazele de executie ale monumentelor pot fi urmarite de catre publicul vizitator in Muzeul in aer liber.
In curand vor debuta şi lucrările de drenări şi hidrofugări prevăzute în proiect pentru protectia monumentelor etnografice din lemn, alte lucrari de reconstructie si conservare fiind pe lista muzeului sub forma de propunere in cadrul unor realocari de disponibilitati in cadrul bugetului proiectului.
Nu s-au omis nici aspectele legate de informare a publicului asupra proiectului. Inca de la inceput, proiectul s-a bucurat de promovare prin aparitii frecvente in presa locala. Proiectului ii este dedicat si siteul www.conservareapatrimoniului.ro, bilingv, actualizat periodic si care contine, pe langa informatii generale despre proiect, noutati si o galerie foto. S-a realizat si un prim clip de promovare al proiectului cu ajutorul Studiolui ASTRA Film din cadrul CNM ASTRA. Un newsletter electronic va fi trimis periodic prin e-mail atât către presă cât şi către bazele de corespondenţa cuprinzând specialişti din muzeele din Romania si din Norvegia, cu care s-au dezvoltat relatii bilaterale in cadrul proiectului.
In vederea dezvoltarii schimburilor de experienta, o echipă de conservatori şi restauratori ai CNM ASTRA a fost intr-o vizita de studiu in Norvegia in perioada 15 – 21 februarie 2010. Itinerariul a cuprins The Museum Centre of Hordaland / MiH, Universitetet i Bergen | Bergen Museum, Museum of Cultural History, Norsk Folkemuseum Oslo, Maihaugen Museum, Norwegian Crafts Development (NHU), Sandefjord MuVE/Komma Consolidated Museum. Mai sunt prevazute si alte vizite de studiu in Norvegia in lunile mai si iunie care vor include şi Randesfjord Lands Museum, Sverresborg Trondelag Folk Museum, Roros world heritage site.
În data de 19 februarie, la Lillehammer, în cadrul Muzeului Maihaugen, a avut loc şi prima întâlnire directă cu reprezentantul Fundaţiei SINTEF Building and Infrastructure, având ca obiectiv discutarea activităţilor desfăşurate în parteneriat în cadrul proiectului. Amintim faptul ca reprezentanti ai  Institutului SINTEF vor sustine seminarii in a doua jumătate a lunii septembrie 2010 la noul Centru ASTRA, gazda unui workshop internaţional, cu participanţi de la muzeele vizitate în Norvegia în cadrul proiectului. Temele abordate se vor axa pe conservarea şi valorificarea patrimoniului arhitectural din lemn în muzeele în aer liber.

[7 iulie 2010] O noua vizita de studiu la muzeele din aer liber din Norvegia

[25 mai 2010] A doua vizita de studiu in Norvegia intreprinsa de specialistii Muzeului ASTRA

[17 mai 2010] Primul vernisaj al unui monument reconstruit in cadrul proiectului

[19 aprilie 2010] Vizita de monitorizare a evolutiei proiectului

[31 martie 2010] Retrospectiva primului an de implementare a proiectului cu finantare prin MFSEE

[15 martie 2010] Achizitie publica pentru dotarile de specialitate ale Centrului

[26 februarie 2010] In perioada 15 – 21 februarie, o delegatie a CNM ASTRA a intreprins o vizita de studiu la muzee din Norvegia.

[1 februarie 2010] Cele patru monumente etnografice a caror reconstructie a inceput in primul an al derularii proiectului se apropie de finalizare.

[10 sept 2009] CNM ASTRA si CJ Sibiu au placerea sa va invite sa participati vineri, 11 septembrie, la orele 13:00, la Centrul Cultural Habitus (Piaţa Mică nr. 4, subsol Biserica Romano - Catolică) la prezentarea oficială a proiectului

[1 sept. 2009] A început construcţia Centrului ASTRA pentru patrimoniu

[9 iulie 2009] Licitatie pentru construirea Centrului ASTRA pentru patrimoniu