PARTENERIAT

SINTEF - Fundatia de Cercetare Stiintifica si Industriala a Institutului Norvegian pentru Tehnologie – are principalele sedii de cercetare in Trondheim. In domeniul managementului patrimoniului cultural, SINTEF a inceput in primavara anului 2002 un program amplu de cercetare in domeniul lemnului.

Muzeul ASTRA a luat decizia de selectie a unui partener norvegian in baza unor criterii cum ar fi experienta, aportul de know-how, disponibilitatea si activitati in reteaua de specialitate. Muzeul ASTRA a dorit, astfel, sa perfectioneze personalul  propriu implicat in activitatile de conservare – restaurare si sa aplice o abordare moderna, inovatoare, in domeniul conservarii, restaurarii si valorizarii arhitecturii etnografice din lemn.

Pentru Muzeu, obiectivul specific al parteneriatului consta in transferul de know-how prin organizarea unui seminar - atelier pe tema tehnici moderne / vs / traditionale de conservare a lemnului. In cadrul parteneriatului, SINTEF va sustine, in Muzeul in aer liber, un workshop cu durata de 3 zile prin care sa se poata face transferul de know-how si prin care sa ofere un Ghid pentru restaurarea monumentelor si artefactelor etnografice din lemn, bazat pe propria experienta. Desfasurat in toamna anului 2010, workshop-ul va fi precedat de o vizita a reprezentantilor SINTEF in Muzeul in aer liber din Dumbrava Sibiului si de vizite de studiu facute de specialisti ai CNM ASTRA la Muzee similare din Norvegia.

[7 iulie 2010] O noua vizita de studiu la muzeele din aer liber din Norvegia

[25 mai 2010] A doua vizita de studiu in Norvegia intreprinsa de specialistii Muzeului ASTRA

[17 mai 2010] Primul vernisaj al unui monument reconstruit in cadrul proiectului

[19 aprilie 2010] Vizita de monitorizare a evolutiei proiectului

[31 martie 2010] Retrospectiva primului an de implementare a proiectului cu finantare prin MFSEE

[15 martie 2010] Achizitie publica pentru dotarile de specialitate ale Centrului

[26 februarie 2010] In perioada 15 – 21 februarie, o delegatie a CNM ASTRA a intreprins o vizita de studiu la muzee din Norvegia.

[1 februarie 2010] Cele patru monumente etnografice a caror reconstructie a inceput in primul an al derularii proiectului se apropie de finalizare.

[10 sept 2009] CNM ASTRA si CJ Sibiu au placerea sa va invite sa participati vineri, 11 septembrie, la orele 13:00, la Centrul Cultural Habitus (Piaţa Mică nr. 4, subsol Biserica Romano - Catolică) la prezentarea oficială a proiectului

[1 sept. 2009] A început construcţia Centrului ASTRA pentru patrimoniu

[9 iulie 2009] Licitatie pentru construirea Centrului ASTRA pentru patrimoniu